dissabte, 29 de novembre de 2008

Forasters


Forasters, la nova pel·lícula de Ventura Pons, tracta d'una família estranya, desmembrada i alhora unida. Mal avinguda, al cap i a la fi. El rancor de temps passats perdura: la filla que se'n va de casa, el fill treballador, el pare calçasses, la dona que es mor, l'avi senil... i tot plegat amb la interferència d'uns nouvinguts que els destorben amb els seus cants i els seus crits. A la vegada es desenvolupa una història paral·lela, quaranta anys després. La filla torna a casa, el pare viu sol amb una donota, el germà es vol vendre la casa, un vell conegut hi torna, els néts es veuen embolicats en aquest malson... i tot plegat, també, amb l'arribada d'uns nouvinguts que destorben amb els seus cants.

Una producció catalana que us asseguro que val la pena veure. No ja perquè sigui en català (un cop que podem veure'n una en la nostra llengua!), sinó per la qualitat humana de la història que se'ns explica. La interpretació dels actors és genial (el cartell és força bo) i l'ambientació també ho és. El muntatge és espectacular, però el fet que siguin històries paral·leles pot arribar a provocar repetició o monotonia.

Una vegada més, Ventura Pons i el seu equip ens endinsa en un relat de Sergi Belbel, la representació del qual fou prohibida en algun institut.

Coses negatives: l'elaboració d'alguns plans és poc professional i trobo que alguns d'ells hi són per omplir ja que no aporten res a la narració i són completament prescindibles; la il·luminació, tot i que creïble, poc veraç; i els plors de la Lizaran... per petar-se de riure XD

Només un últim apunt. No sé què té el director amb l'homosexualitat, però en cada treball hi surt algun representant. Aquest cop és el fill tímid i poc donat a sortir amb noies, envoltat d'una època de repressió i ignorància. Sincerament, m'encanta com ho mostra. És una part totalment secundària de la narració i això li atorga plena normalitat.

Making Off: http://www.vilaweb.tv/?video=5482

Web de la pel·lícula: http://www.forasters.cat/forasters.html