dissabte, 7 de febrer de 2009

Sobre la normativa de política lingüística

Perdoneu, és que sóc una mica torracollons. Aprofito aquesta allau de visites i de comentaris per comentar aquest tema tan polèmic. XD Als anys 80 es va legislar una normativa referent a la llengua oficial de l'administració de la Comunitat Autònoma de Catalunya. Volia assegurar la presència de la llengua catalana a l'àmbit públic i compensar així les polítiques culturals colonitzadores de l'Estat espanyol. Un d'aquests punts, el qual avui dia encara algú gosa debatre per manca d'informació, és el de la retolació en català. Bé, la llei diu que "com a mínim" cal fer-ho en la llengua pròpia del país (el català). Això inclou tant la retolació exterior com la interior, però exclou la raó de l'empresa (el nom). Així, un establiment qualsevol es pot dir "El rincón de Paco de la España millonaria" (nom que se m'acaba d'ocórrer), però a sota (i visible) cal posar quelcom de "Restaurant", "Cafè", "Bar", "Taverna", etc. en català. No costa tant, oi? I la llista del menú i altres històries, doncs també. Que ets en una via principal d'una gran ciutat? Això no t'exclou. No costa gaire posar al costat de "Berberechos", "Escopinyes".

A sobre, perquè no resulti agressiu ni res semblant, la Generalitat no sanciona fins molt temps després que s'hagi avisat constantment a l'empresa en qüestió i s'hi hagi negat el mateix nombre de cops. Ara bé! Què fa hom quan de sobte se n'adona que existeix aquesta normativa i que ningú n'hi havia informat? Doncs la Generalitat li abona el canvi de cartell i les despeses que pugui ocasionar. Tot un luxe oi? Jo ara és quan em pregunto... aquests establiments d'inauguració recent que no compleixen la normativa tot i que la coneixen... són insolidaris amb la resta de catalans, els quals posen els diners perquè compleixin una normativa? Jo crec que sí. Vaja, que ens prenen el pèl.

I a això que volia arribar: fa uns dies el tripartit amb el suport d'Esquerra va donar suport a la candidatura de Madrid 2016 (que no l'aconseguiran, però vaja) dels Jocs Olímpics. Òbviament, aquest suport no és gratuït: Barcelona vol ser subseu. Des de Madrid se'n van fotre, de les declaracions dels catalans, i fins i tot un conseller de la Comunitat de Madrid va dir que a veure si els catalans no s'enfadarien perquè al Camp Nou hi haguessin rètols en castellà.

Enllaç a la notícia

Doncs bé, què en penseu? Se'ns pixen a sobre i encara els riem les gràcies? La ignorància sobre la llei a Madrid ha provocat ignorància sobre ella a Catalunya?

1 comentari:

F.Puigcarbó ha dit...

resolt el tema d'en Carrasclet...