divendres, 10 d’abril de 2009

Adorant Infidels

No, no es tracta del tema infidels religiosos, tot i que en sigui un d'ells. Ni tampoc parlo d'infidels perquè estiguem a Setmana Santa, és plenament casual.


Infidels és la nova sèrie de TV3 els dijous a la nit després del ja etern Polònia. Ens presenten cinc amigues, en principi totes heterosexuals i emparellades, que durant els episodis s'anirà sabent que tenen un altre nexe en comú: la infidelitat. El títol no enganya, la cosa va d'això i de poca cosa més. De fet, podríem afirmar que és idònia per fer safareig l'endemà amb els altres aficionats. Avui he vist el tercer capítol, ja que ahir vaig anar a sopar amb els de la ràdio. No us ho havia dit, però un dels encerts d'aquesta nova sèrie és que el primer el van penjar a Internet abans d'emetre-ho a la televisió (15.000 visites, es veu que va rebre) i, és clar, en una etapa on les noves tecnologies són més importants que l'adorada televisió, aquesta és una arma a favor. Els següents els han penjat després (els anunciants reclamen atenció), però ja per començar van fer addictes a personatges com jo, que solsament miren pel·lícules o sèries per Internet, ja que òbviament és més còmode (sense anuncis, sense pagar, quan vols...).

Doncs bé, el primer és com un esclat de línies argumentals, quelcom que no t'esperes. Va tindre molt bona acollida i en els altres dos ha anat alleugerint una mica. Quan vaig començar a veure-ho, em va semblar un intent de Sexe a Nova York a la catalana, és a dir, amigues que s'expliquen les seves intimitats sexuals sense cap tipus d'embut, tabú o prejudici. Ara bé, el llenguatge, per descomptat, no és el mateix. No van tan directes, ni tracten tot plegat sense cap tipus d'escrúpol. Ni la societat catalana és la mateixa que l'americana, ni hi ha el mateix pressupost per a grans actrius i grans escenificacions, ni la temàtica és exactament la mateixa. Hi ha qui diu que és una barreja entre la que he dit i Dones desesperades. Bé, he de confessar que no he aconseguit mai veure'n dos capítols seguits. No m'atrau gens. Dones que es foten punyalades, en un barri residencial de vés a saber quin poble ric d'Estats Units... no, Infidels no s'assembla gens a ella. Considero que és una simple evolució i catalanització d'aquesta nova temàtica -feminista, si voleu dir-ho així, tot i que no ho comparteixo- que fa temps que té èxit arreu del món (val a dir que per tindre'n ha d'estar ben feta, no com els intents de TVE).


Tanmateix, com tot en aquesta vida, és millorable. Certament, parlen d'infidelitats, les quals són executades tant per homes com per dones en diverses circumstàncies. Però totes les infidelitats són reciminades, és a dir, el tema liberal no és present en cap moment. Sí, d'acord, potser és que no és quelcom que sigui gaire present a la nostra societat, però sí que és veritat que existeix. No ho sé... parelles o relacions de dues persones que s'estimen, però que entenen que no poden tindre un contracte d'exclusivitat, i que si un cop un dels dos se'n vol anar a cardar amb algú que li provoca una certa morbositat, doncs que ho faci. Però no, l'única que ho fa és la que té el marit mort i a sobre l'envolten de tot el món de la psicologia i dels problemes mentals que suposa el xoc de perdre el marit (després d'un any, que dius...).

Una segona crítica és que s'està convertint en una sèrie massa televisiva, en un culebrot o en una telenovel·la, vaja. Hi ha aquelles redundàncies i l'execució de plans una mica massa... corrents. No ho sé, no m'acaba d'agradar, ja que si alguna cosa tenen de bo les sèries que ens arriben de l'estranger és que eviten aquesta mecànica ja massa tocada. I sembla com si a TV3 no li agradés arriscar o fer res diferent. Sembla, al cap i a la fi, com si volguessin fer el mateix de sempre, i això no ho perdonaria l'audiència que ho segueix des del principi.

I, perquè si no ho dic rebento, també li falta el tema de l'homosexualitat. És veritat que últimament sembla que una de les amigues pot tindre contacte amb una altra xiqueta que sembla ser que la pretén, però... primer, que no en sembla gaire disposada, i segon, que allò realista seria que una d'elles o un dels marits/xicots ho fos. És a dir, un personatge principal. Vaja, que sembla que tots visquin en un món aïllat heterosexual on fins i tot els companys de feina es volen fer amb una de les dones. Tant costaria fer que un dels marits ho fes amb un home, o una de les dones ho fes amb una altra? No, seria massa irreal.

Vaja, deixant de banda les crítiques -sempre constructives!-, us recomano plenament aquesta sèrie. De les millors que he vist en molts anys, juntament amb Plats Bruts, Sexe a Nova York, Queer as Folk, Porca Misèria, Skins i... segurament alguna més. No per res en particular, sinó perquè totes innovaven en alguna cosa, aportaven quelcom diferent al panorama televisiu del moment.

8 comentaris:

Quim Amorós Le-Roux ha dit...

Es el primer cop que escric al teu bloc, i no té res a veure amb el teu darrer pots. TV3 ja fa temps que no es la meva, i ho dic amb recança perquè no només per la manipulació mediàtica del mitjà de comunicació, sinó per la qualitat dels programes que fan, que han deixat de tenir interès per mi.
Ara només em queda les retransmissions esportives, que sembla que ara ja han signat l’acord amb el Barça.
PD no sabia que també ets del BAT BLOCS, t’aniré seguint.

Josep M. ha dit...

Accepto que la qualitat de la cadena no és allò que els catalans esperem de la "nostra" televisió. És més, des que era petit sé perfectament que realment TVC és només TVB i que, per això, té uns continguts determinats sovint prou desarrelats.

Ara bé, posats a mirar la televisió, crec que millor mirar tv3/c33/3-24/K3-300 que no telecinco, antena 3, televisió espanyola, la sexta, cuatro, etc.

I... un apunt, estic un contra del Tripartit... però això no vol dir necessàriament (ni de conya) que estigui a favor de CiU. Si segueixes el blog ja veuràs com reparteixo a tots per igual, el que passa és que el tripartit és al govern.

Assur ha dit...

bueno jo el que trobo bé es que surten actrius relativament poc vistes perquè al final ja no saps si estaven fent temps de silenci, laberint d'obres, el cor o ven del pal ...

Quim Amorós Le-Roux ha dit...

Josep Mª He dit que formaves part dels BAT BLOGS, no que estiguis a favor de CIU, que es evident pels teus escrits que no.
De tota manera, ara que ja han passat 6 anys de governs tripartits, puc afirmar que qualsevol dels diferents governs del president Pujol era infinitament millor que el que tenim ara, i per tant el sentit comú diu que el proper govern a Catalunya, passarà per CIU.

Seyker ha dit...

Ara bé, posats a mirar la televisió, crec que millor mirar tv3/c33/3-24/K3-300 que no telecinco, antena 3, televisió espanyola, la sexta, cuatro, etc.


Quin problema hi ha amb la 2 y la Sexta que son cadenes genials i que ja tenen una identitat molt propia i diferent (sí diferent, allo que TV3 fa anys que no es xD)

Josep M. ha dit...

a part de ser espanyoles (la seva òptica no m'interessa), doncs... la sexta és pro-psoe total (és fins i tot vomitiu) i li encanta això de vanalitzar la informació fotent-hi entreteniment, i la dos... fa temps que no hi posen res de bo (excepte algun documental que no anuncien com haurien de fer-ho).

I sí, torno a reconèixer que tv3 fa temps que no és el que era, però comparant-ho amb la resta... ostres... hi ha diferència.

Anònim ha dit...

'Infidels' és un bunyol important.

Pablo ha dit...

"Dones desesperades" XDD i jo q pensava q el títol en castellà apestava XDDD.
Dijous fan Gossip Girl (física y química a l'americana)!! TV3 no t gaire a fer XD