diumenge, 19 d’abril de 2009

El que és no fer la feina

Després d'una nit tombant per la ciutat cercant un Kebab obert a la una de la matinada i no trobar-ne cap que ens fes el pes, avui m'he aixecat amb molta feina per endavant. Però abans... havia d'esmorzar, llegir el diari, mirar el Racó... és a dir, tranquil·litat. I això que miro l'Agenda del Punt i hi posa que avui hi ha castells. Castells? Doncs sí, castells. Primera notícia. Tant com m'agraden a mi els castells! Presentació de la temporada dels Colla dels Xiquets de Tarragona, amb la participació dels Xiquets de Reus i els del Serrallo. "Llàstima", he pensat, "avui que he de fer tantes coses...". Primer de tot havia d'anar a fer-li una entrevista al Guillem, així que m'he preparat i cap a fora s'ha dit.

He sortit i els carrers eren plens. Gent amunt i avall, la Rambla a vessar de famílies... Gegants! Hi havia un cercavila i no en sabia res! Sonaven les gralles, gegants peculiars pertot, xiquets i pares ballant i fent fotografies. Tenia pressa, però en sentir les cançons de temps passats l'emoció s'ha apoderat de mi i m'ha fet recordar que el 25 d'abril fa 302 anys de la Batalla d'Almansa, i moltes d'aquestes cançons venen d'aquests temps. Em pregunto si aquells xiquets sabran defensar la seva cultura i la seva llengua com han fet les generacions anteriors, o millor, si pot ser.

En acabar l'entrevista, que d'entrevista en tenia poc, he deixat el Guillem que seguís mirant les sèries que devia estar mirant abans que arribés un servidor, i he caminat fins a l'avinguda Catalunya, en teoria, per anar cap a casa, que hi havia més feina a fer. Però no. La imatge del diari amb aquell acte de castells a la Plaça del Rei i, tot i que feia tard, la pujada m'ha cridat.
He arribat i m'han fet la benvinguda amb un tres de set dels xiquets de Reus, i jo, recolzat sobre la paret de l'església, he començat a fer de fotoperiodista amb una càmera compacta (és a dir, com un guiri). La veritat és que tampoc m'han sortir tan malament. Aquesta, per exemple, fa entendre que no calen arbres a la ciutat. Amb castellers ja n'hi ha prou, i a sobre no gasten aigua!

A més, sempre he pensat que tot això dels castells, en el seu moment, la gent s'ho va inventar per entrar a robar a les cases. Si no, no s'entén. Aquí, un clar exemple.

Però tot plegat fa sentir-nos tarragonins, oi? Al cap i a la fi, som la ciutat amb més colles castelleres! Ni els de Barcelona ens agafen! Això fa que tothom conegui algú que està en alguna colla, i que els nouvinguts (tant si són turistes com si són treballadors) s'adonin dels trets de la societat on s'han d'integrar. Per això, no és estrany trobar gent de tot tipus admirant l'espectacle.

El que més em crida de l'atenció de la situació, però, és que ens trobem en una plaça que fa només cinquanta anys estava relegada a l'obscuritat. La presó de Pilats, fotuda dins d'això, va restar més de mig segle allà. I avui i des de fa un munt d'anys, és la plaça de la cultura. Curiós, si més no.

Però el més divertit de tot plegat, com quan anem al cinema, és veure la reacció de la gent. I el cert és que hi ha gent per a tot. Xiquets que juguen a l'stop, d'altres que ho fan a pilota, gent que xarra... però aquí també hi sorgeix l'amor. Que bonic és l'amor... sobretot quan no ha passat ni una setmana, oi? Sembla un cartell d'una pel·lícula. Dos enamorats enmig de la gent...

Per qui no conegui Tarragona, la Plaça del Rei n'és un dels rovells de l'ou. Tens el Museu Arqueològic, el Pretori Romà (o presó de Pilats, com deia) refet en sala d'exposicions, dos recintes religiosos... Aquí és on s'hi fa la famosa Remullada de Sant Magí, amb l'orquestra. I aquí també és on s'hi fan molts dels concerts de Santa Tecla, o el Ball de Diables tan estimat. Podem dir, doncs, que la societat tarragonina és la que ha fet la Plaça del Rei, tot i els canvis constants que ha patit.

Però deixem estar les anècdotes, i anem al gra! Avui era la presentació de la temporada dels Xiquets, així que aquí en teniu un petit recull fotogràfic.
I també cal tindre en compte l'altra colla castellera tarragonina que hi ha sigut present.

Entre els gegants i els castells, he estat pensant que és curiós que un dia t'aixequis i descobreixis tot un món de possibilitats quant a oci cultural, sobretot a Tarragona. I, el que és més important, que sigui impulsat des de la societat civil, no des de grans elits empresarials. En aquest sentit, potser l'Ajuntament n'hauria de prendre nota, en comptes d'anunciar grans esdeveniments, com ara l'Eurocopa de Futbol Platja de l'any passat, o les collonades a les quals es volen presentar, com per exemple "Tarragona, capital de la cultura 2016", o "Tarragona, seu dels Jocs del Mediterrani 2017". Mentre els nostres vots i els nostres impostos són fets servir per promocionar actes elitistes i que només gaudiran els turistes i els empresaris, els tarragonins ens empassem l'orgull i fem actes alternatius que arriben a tota la societat i que no costen tants milions d'euros.

Ahir van aparèixer rètols publicitaris arreu de la Rambla Nova anunciant "Tarracajorrani". Hom pot pensar que es tracta d'una secta, però una secta no té tants diners com per empaperar bancs i faroles amb cartells que hauran costat bastants diners perquè siguin arrencats en dos segons. Doncs bé, en això es queden els nostres diners. En promocionar actes que ni ens van ni ens venen. Mentrestant, els actes que interessen de veritat als tarragonins, són oblidats i s'anuncien dies abans en un cartell din-a4 a la Part Alta o al costat d'un col·legi, el qual el llegirà un 2% de la població.

I, a sobre, com si es tractés d'un consell per evitar víctimes innecessàries als passos de zebra com fan a Barcelona, pinten la carretera. Després, els que algun dia sortim a pintar qualsevol cosa en qualsevol paret/terra per denunciar algun fet, som els bàndals. Aquí podeu veure les joies, que es reprodueixen arreu de la ciutat.5 comentaris:

Agnès S. ha dit...

Encara no botaré de com trobo el teu blog, perquè encara l'he de xafardejar més., de moment, molt eixerit!

Anònim ha dit...

TARRAgona
CApital
JOcs
delmediteRRANI.

nj.tm ha dit...

Bravo!

Tarragona Capital dels diners malgastats 2017 (o quan sigui... ja penjaran cartells de seda turca dient quina any es... aixi gasten mes diners encara)

L'anònim d'avanç ha dit...

Perdò!! no es CApital, es CAndidata.

Marta ha dit...

2 4d7 i un 4d6.
Castells, castells, castells!!!