dissabte, 6 de juny de 2009

Per què sentir-se europeu?

Europa. Segons el Gran Diccionari de la Llengua Catalana: Continent situat entre els 71° 08´ (al cap Nord) i els 36° de latitud nord (a la Punta Marroquí, al sud de la Península Ibèrica) i entre els 9° 31´ de longitud oest (al cap Rock, a Irlanda) i els 67° 20´ de longitud est (al sector polar dels Urals); és l'extrem nord-occidental de l'antic continent.

Europa. Segons les institucions, també anomenada Unió Europea (Organització suprastatal que cerca la integració del continent europeu en els àmbits econòmic, polític i jurídic).

Europa. També reben aquest nom la província romana d'Europa, un satèl·lit del planeta Júpiter, un asteroide descobert el 1858 a París, les tres figures mitològiques que successivament van adoptar aquest nom, un club esportiu de Barcelona (CE Europa), i una pel·lícula de Lars von Trier de l'any 1991.

Què és Europa, doncs? Sabem per quin territori anem a votar, per a quin ideal, demà? L'Europa de la Comunitat Econòmica, l'Europa de les oligarquies, de la feina i el capital com a pilars de desenvolupament constant i insostenible.

No, no sóc anti-europeu. Sóc anti-europeista. Perquè considero que moltes coses s'han fet "en nom d'Europa i per aconseguir la pau". Avui veia un mini-reportatge de tv3 sobre la situació dels noruecs, britànics, suecs i alemanys a la ciutat de Calp (Marina Alta). No saben parlar ni valencià, ni castellà, després de 20 anys vivint-hi. I se suposa que ens hem de sentir dolguts amb la seva situació a causa de la crisi que passa el sector turístic. Han ignorat la cultura que els envoltava. Què creien que era Europa aquests forasters? Europa no existia per a ells.

Milers d'aliments són cremats perquè Europa produeix molt més del que consumeix. Després, els dirigents de la UE es dediquen a passejar-se pel món dient que cal fer alguna cosa amb el Tercer Món, que no pot ser que els negrets i els que no ho són tant visquin en condicions que farien vergonya a qualsevol ésser humà del Primer Món. Però no, els cremen. Perquè si no els cremessin passaria allò de la corba de l'oferta i de la demanda (baixarien preus, la gent podria comprar més barat allò que en condicions normals és més car). Sens dubte, és millor cremar-ho, i després anar a Burkina Faso a donar préstecs amb interessos impagables.

Europa. Una Europa que fa cinquanta anys era més gran. Ara no se t'ocurreixi dir que Ucraïna, Bielorússia o Turquia són Europa. Ni de conya. Allò no és Europa. És... no ho sabem, però no són europeus. Els europeus som de raça caucàsica, metre vuitanta, i amb un nivell econòmic superior al de la resta del món, com el del Japó o el dels Estats Units. Els europeus no podem barrejar-nos amb "aquells". I quan s'amplia de 15 a 27 països tots ens fiquem les mans al cap, perquè hem de ser solidaris perquè adquireixin el nostre nivell econòmic que naltros vam aconseguir a costa d'uns altres. Els romanesos no són europeus, per molt que formin part de la UE. No. Mai.

En fi. Europeu? Jo? Jo sóc tarragoní, del Camp de Tarragona, de Catalunya, dels Països Catalans i del Món. I a mi que em deixin en pau amb les aliances econòmiques que més aviat en tenen poc, d'identitat. Si m'he de sentir europeu perquè així ho diuen els mitjans, millor que em senti de l'asteroide, no pas del continent.

I doncs, per què votaré a les europees? Perquè sigui més senzill conviure amb aquest fals ideal. Si ho hem de viure per obligació, almenys que sigui de la manera que ens sigui més còmode.