dimecres, 1 de juliol de 2009

Càrrega ideològica

Ahir mirava perplex el debat dels Matins de tv3 sobre la separació de les manifestacions del dia de l'orgull LGBT (una, la contestatària, la van fer dissabte 27; l'altra, la festiva, la van fer diumenge 28). Després d'una estona dient bajanades (com cada any), el cap del grup Arena (discoteques conegudes de Barcelona destinades a un públic majoritàriament gai) diu que "no es pot barrejar la política i els anti-sistema amb el moviment gai, perquè el perjudica, li dóna mala imatge". Al cap d'una estona, el representant del Col·lectiu Gai de Barcelona (un dels organitzadors de la manifestació de dissabte) li respon amb un: "no entenc per què ens qualifica d'anti-sistema, i sigui com sigui tenim la llibertat de manifestar-nos sobre el que vulguem, ja que no estem d'acord amb el seu model d'homosexualitat comercial". Llavors, intervé el senyor Cuní, que com sempre es llueix, i va i diu que aquí, per tant, la divergència és ideològica. El senyor Cuní, per descomptat, associava ideologia amb ideologia econòmica, i la veia totalment destriable de la ideologia sexual. El senyor Cuní ignorava que les ideologies van lligades. Que una persona pot ser gai, però també és altres coses. Ideologia comuna? Són diversos punts de vista. Uns volen una homosexualitat comercial, en què tothom és ric del cagar, en què l'únic que preval és la felicitat consumista, el carpe diem i el ja t'ho faràs, mentre que altres volen una homosexualitat més heterogènia, amb alternatives pel que fa a la forma de vida, amb més respecte cap a la gent que no té la sort d'altres en el terreny econòmic, al cap i a la fi, que les seves sexualitats no eren a la venda. Al final, el senyor Cuní insinuava que els del dissabte haurien de posar les coses en comú amb els del diumenge, "que es deixessin d'hòsties".

I jo em pregunto... després de tot aquest rotllo que us he fotut... realment podem dir que un grup anti-sistema (si es pot qualificar així, odio aquest adjectiu) té més càrrega ideològica que un grup pro-sistema? Per què una samarreta on hi posi "el Che, hasta la victoria siempre" té més càrrega ideològica que una altra amb "fashion, sex and dollars"? No és ideologia, també, anar a favor d'un sistema?

Serà perquè presuposem ja d'entrada que a tots ens agrada el sistema implantat? Llavors... termes com "ideologia" han d'anar referides sempre a ideologies que difereixen mínimament d'allò que és establert?

Només és una idea...