dissabte, 15 d’agost de 2009

Geografòmans

Què dieu? Que no sabeu que són els geografòmans? Sí, home, sí, els que tenen una passió desenfrenada per la geografia! Que dieu que no en coneixeu cap? Si és molt senzill, va, segur que els coneixeu i no us n'heu adonat que ho són.


Casos de geografòmans:

Persona 1: L'altre dia vaig sentir que a Alemanya tenen beques per als estudiants més bones que aquí, però tot i així en acabar el batxillerat treballen per pagar-se els estudis i fan anys sabàtics i tot.

Persona 2: És que aquí a Espanya... vaja, seguim un altre estil de vida, no es porta tant això dels anys sabàtics, i de beques...

-------------------

Persona 1: Perdoni, que em pot ensenyar trucar amb aquest mòbil? És que no sé com van aquestes coses...

Persona 2:
Ah, no ho sé...

Persona 1: Ah, que és estranger?

Persona 2:
No, no, jo sóc d'aquí.

Persona 1:
Ah, llavors és espanyol...


Quan una persona associa "aquí" amb l'estat que l'engloba vol dir que coneix molta geografia, que sap que aquest territori es troba subordinat a un altre ens superior que és "com a més important". I si ho dius la gent t'entén més fàcilment i fins i tot quedes com una persona molt sàvia, perquè saps que això que passa a la teva població passa a molts altres llocs d'aquest gran ens que ens fa sentir part del món.

El que no s'entén dels geografòmans és que, amb tanta saviesa que acumulen al seu cervell, no arribin a pensar: però... segur que tot això passa a tot aquest ens? És més, per què no pensen si això passa a altres ensos i no tan sols aquí? Per què redueixen l'abast geogràfic a l'estatal? És que... potser han arribat a la paranoia d'identificar-se amb un ens institucional i no amb un veritablement geogràfic?

Ai, els geografòmans... quantes incògnites sense resoldre. Són uns éssers tan complexos que de vegades em fa pensar en el sentit de la vida. Per què existim? Quin significat té "aquí"? Té alguna cosa a veure que aquest "aquí" pugui modificar-se com hom vulgui i que algú consideri que altri no és d'"aquí" i aquest altri sí que s'ho consideri?

Misteris per resoldre en el món de la geografia i de la sociologia... A partir d'ara, si algú us diu "aquí a Espanya" o "ets espanyol" sabreu que esteu davant d'un ésser superior anomenat geografòman. Esteu tranquils, no se us menjaran. Només us etiquetaran com ells vulguin.