dimarts, 30 de març de 2010

La participació és la clau

Em permeto el luxe d'iniciar una nova etapa estilística al blog per parlar de la participació ciutadana i, sobretot, de la implicació. Aquest cap de setmana he tingut el goig d'assistir a dues iniciatives interessants: dissabte, al Centre de Lectura de Reus, s'hi feia una jornada de formació de voluntaris (comunicació, informàtica, logística/campanya i jurídica) per a les consultes populars; diumenge, la CUP encetava les seves jornades de realització participativa del programa marc per a les municipals 2011 al Teatre Principal de Valls.

Tot i no ser intel·lectualment gaire estimulants (està clar que no estaríem parlant de congressos sobre l'astrofísica), sí que és positiu en tant que pots dir la teva sobre el que s'està parlant i, a més, pots resoldre els dubtes que tinguis sobre l'organització amb la qual estàs col·laborant (Coordinadora Nacional de les consultes o les Candidatures d'Unitat Popular). En general, tots dos projectes ja són de per sí (depenent també de la dinàmica de les assemblees locals) molt participatius. De fet, crec que no podria (ja en tinc males experiències) ser en un lloc on no puc debatre ni tampoc que no em tinguin cap mena de confiança.

No em mal interpreteu, no estic fent pas apologia de totes dues iniciatives, però trobo que és evident que en una societat plena de desafectats polítics i de masses adormides fer participar la gent, implicar-s'hi, és la manera més honesta i alhora més difícil d'arribar-hi. No per res en concret, sinó perquè aquesta societat té moltes contradiccions i una d'elles és queixar-se i no fer res per arreglar-ho. Per això la CUP no creix al ritme de Reagrupament o de la resta de partits/associacions que funcionen d'una manera tradicional (líder/súbdits). I per això, de consultes, només se n'han muntat a gairebé la meitat dels municipis del país (a l'espera que, per fi, les illes balears i pitiüses també n'organitzin).

Per això us dic a tots: voleu una consulta popular sobre la independència a Tarragona? Voleu decidir sobre tot el que us afecta? Voleu poder votar una alternativa que no res té a veure amb la plana política actual tarragonina? Voleu que l'independentisme i l'aposta veritable per la justícia social segueixin fora del consistori?

Participeu, impliqueu-vos, collons!