dilluns, 29 de març de 2010

No ens cal una setmana específica per ser egòlatres

Ahir començava oficialment allò que en diem Setmana Santa. Perdoneu-me si m'equivoco, ja que sóc dels que als misteris els anomenem carrosses i a la professó (no processó), seguici (tal com si estiguéssim parlant d'un carnestoltes amb figures tradicionals). Aquests darrers dies mentre passejava pels carrers em sentia coaccionat. La gent duia rams i coses grogues que, des de sempre, m'he qüestionat de què servien. No ho sé, no heu tingut mai la sensació que no sou com hauríeu de ser, ja que la resta semblen d'un planeta d'on tu òbviament no provéns? D'acord, no són gaires paradetes a la Rambla Nova de Tarragona o a la Plaça del Pati de Valls, però jo en aquests moments penso que la societat deu estar molt fracturada quan jo ni sé per què serveix allò que venen, mentre ells paguen una fortuna durant aquesta Setmana Santa per vestits, rams, dinars/sopars de confraria, misses en honor a..., etc. De tots els meus coneguts, en una ciutat tan devota com Tarragona, només en sé d'un que participi en un misteri i ho fa per tradició familiar.

És clar, veient això, podríem pensar: oh, però és que són minoria. Potser a ciutats més lligades amb la indústria que amb l'església, sí, però a Tarragona passa això:

He de reconèixer que fins ara sempre havia viscut en el meu núvol d'una Tarragona dominada per una màfia abstracta i alhora concreta formada per gent dins del PSC, de CiU i de la Caixa Tarragona.

La ciutat de Tarragona, com pot ser el cas d'altres ciutats de països a qui gosem titllar de 'subdesenvolupats', compta amb una professó que, alhora, té la col·laboració de l'Ajuntament en diversos punts:

- gratuïtat en l'ocupació dels carrers
- lliure producció de soroll sense limitacions per contaminació acústica
- gratuïtat en l'ús de servei de seguretat (guàrdia urbana)
- subvencions/ajudes públiques a les confrariesSegur que em deixo més coses, però tot plegat no és per voluntat de déu-nostru-senyor, sinó perquè aquesta Setmana tan Santa és l'oportunitat dels polítics, empresaris i religiosos (pocs) per demostrar la seva fe a la societat tarragonina, bàsicament la societat tarragonina que maneja els calés. Així, no és estrany que TOTS, absolutament TOTS els regidors (27, 13 PSC, 8 CiU, 4 PP, 2 ERC) assisteixin a l'ofici i que, durant la professó, el màxim representant de la ciutat, l'alcalde, el màxim representant de l'església tarragonina, l'arquebisbe, i els màxims representants dels cossos policials (Guàrdia Urbana i Guàrdia Civil) desfilin com si en altres èpoques ens trobéssim.

Què són les confraries, doncs, en aquest món prostituït? Agències de col·locació de personalitats o de futures personalitats en el seguici, perquè els hi vegin.

Tot plegat em fa pensar que potser no cal una setmana específica per muntar tota aquesta martingala. Ho fan durant tot l'any, els carrers són plens de pancartes i de cartells amb les cares i les consignes dels nostres representants. De tant en tant, alguns passegen pels barris per mostrar una "política de proximitat". Així, per què cal gastar-se tots aquests diners públics en una societat teòricament aconfessional?

Per tot això dono gràcies a déu-nostru-senyor per no viure a la Part Alta, perquè si hagués de soportar els timbalets i les musiquetes dels collons cada tarda en els assajos i, durant aquesta setmana, les diverses professons que hi ha programades, acabaria llençant, sense voler, un parell de cubells d'aigua o quelcom pitjor.

3 comentaris:

Tondo Rotondo ha dit...

El preocupant seria que els carrers no poguéssin ser ocupats perquè la gent hi cel·lebri el que li vingui en gana.

A partir d'aquí que tothom estigui en igualtat de condicions per ocupar els carrers.

Salut i república!

Josep M. ha dit...

cert, però des del moment en què a mi em fan pagar per ocupar un metre quadrat, a ells també els haurien de fer pagar. Per no dir la seguretat pública i les subvencions públiques.

Hi ha moltes coses que cal destapar.

Charlotte_Black ha dit...

Crec que la llibertat s'ha d'anteposar a les ideologies i religions. L'ajut econòmic a les cofraries és un tema que va lligat a tota la administració estatal (mireu la creueta de la declaració de renda). No estic d'acord, però també l'ajuntament, i administracions públiques donen ajuts a associacions de ciare social o polític, així que...

en el tema de la contaminació acústica... com anomenes tu al que han de soportar els tarragonins cada Santa Tecla i Sant Magí, especialment els que viuen a la Paça de la Font o del Rei?


Per últim, m'agradaria avisar-te que el teu discurs queda desprestigiat quan anomenes "carrosses" als misteris...

Petons JdP

Clara