diumenge, 16 de maig de 2010

Mossos d'esquadra, el nom ho diu tot

D'on vénen els Mossos? Per què de sobte apareix una policia autonòmica? I per què ens agrada més que la policia espanyola?

Comencem per definir-ne el nom: "colla de gent armada sota les ordres d’un cap, especialment de soldats sota les ordres d’un caporal". Com si es tractés d'un exèrcit, però permanent. No em posaré a descriure tots els cossos militars i paramilitars de la història catalana, però n'exposaré dos casos:

- Mossos d'esquadra: sorgit després del Tractat de Nova Planta (1714) a Valls (Alt Camp). Era el cos civil dominat pels borbons amb la missió de vigilar-ne el compliment i aixafar les possibles rebel·lions.
- Sometent: figura paramilitar d'origen medieval abolida definitivament el 1978 amb la Constitució espanyola que només actuava quan hi havia perill de conflicte. Mitjançant el "Toc del Sometent" reunien tots els joves dels voltants i les despeses anaven a compte dels senyors i del comú. Curiosament, Lo Somatent era el nom d'una publicació reusenca de principis del segle XX de caire catalanista.
Els mateixos independentistes que anys enrere havien cridat "fora la policia de les aules" avui comparteixen sala amb els seus estimats companys. L'excusa? És policia catalana! I a mi què? Parlen català, però segueix sent autonòmica, és a dir, a les ordres de l'Estat, gens lligada al poble i amb uns orígens que haurien de fer avergonyir el senyor independentista de torn que els va restaurar. ERC i CiU al capdavant i seguits per PSOE, ICV i d'altres han anul·lat tota la lluita antimilitarista present a la CAC pel simple fet de posar-li l'adjectiu de "catalana". I cal felicitar-los, no és gens senzill que hom accepti el seu amo.

Fins i tot els espanyols s'han adonat que un cos amb la bandera espanyola és ofensiu per a gran part dels ciutadans espanyols. Aquí som tan curtets que la paguem i multipliquem despeses: municipal, autonòmica, estatal, civil + cossos especials. Visca! I després diuen que no hi ha seguretat. Sí, de seguretat n'hi ha. Però no la nostra, ja que la nostra sempre ens l'hem assegurat naltros, no fotem, és la dels qui paguen, la que garanteixen!

Per últim, m'agradaria comentar dues figures paramilitars més d'anys passats: els nyerros i els cadells. I faré la comparativa polítics/adinerats - poble. Els nyerros eren una banda que defensava els interessos dels senyors mentre que els cadells ho feien amb els del poble (camperols). Estaven enfrontats. Curiós, oi? 700 anys estem igual, amb la diferència que abans la gent sabia quin era la seva condició. Condició de classe, de poble, de pobre... digueu-li com volgueu, el cas és que ara ens creiem que tenim una policia pròpia; guai, com diria en Saura. Amb tècniques noves, torturant a uns i defensant els de la plaça Sant Jaume, els de la Cambra de Comerç o els de la Vuelta a España.

Lògicament, aquesta és una entrada per informar sobre l'origen i el sentit dels Mossos d'esquadra. Per què hi ha gent que no hi està d'acord i per què quan veiem un ME, amb tots els exemples que ha permès observar el seu recorregut històric, ens vénen tots els mals.

1 comentari:

animadora infantil ha dit...

L' estat hauria d ecomençar a donar exemple d' estalvi. Si els "ha tingut" per baixar sous de treballadors públics, que refongui CNP i Guàrdia Civil en un sol cos. Té certa lògica que cada Administració tingui el seu poder o policia,però no és ògic que una administarcióen tingui dues .Us imagineu els Mossos a les ciutats i un altre cos d ela Generalitat als pobles? Un et demana el DNI i el següent et mira la maleta per aduana...ridícul, ineficaç, descoordinació i depeses extres. Unificació de CNP i GC ja!