dilluns, 1 de novembre de 2010

Cinc idees sobre el treball

Reprodueixo un escrit que acabo de trobar enmig de papers, un escrit aquest que vaig rebre en els moments previs a la manifestació de l'1 de maig de fa un parell d'anys. Justificació completa

1. El treball com a realització personal és una idea moderna. La Revolució industrial significa la imposició d'aquesta idea. La condició assalariada esdevé necessària per sobreviure. Aquest procés consisteix en l'expulsió dels pagesos de les seves terres obligats a treballar a les fàbriques. El treball neix doncs com una imposició.

2. El treball no és una feina per satisfer necessitats bàsiques. Consisteix en la creació de capital i beneficis. Això provoca la creació de llocs de treball sense cap finalitat social sense importar l'impacte que això tingui a la natura. El treball és bàsic en un sistema que ha de produir o morir.

3. El treball ocupa tota la realitat, no només el temps de feina. També el lleure està organitzat per a produir capital, a través del consum. La mentalitat del treball ha envaït tots els racons de la vida quotidiana, no podem deixar de produir, fins i tot quan no treballem.

4. Amb la crisi actual i l'augment de l'atur és palpable la naturalesa excloent del sistema productiu que per no perdre marge de benefici fa fora cada cop més gent. No és possible reivindicar la plena ocupació si no hi ha prou feines per a tothom. S'ha de cercar altres alternatives socials. També pensem que no es desitjable aquesta opció, ja que la condició assalariada ens impedeix l'autonomia personal.

5. Reivindiquem la reocuperació de les formes de lluita autònoma: el sabotatge, el boicot, la vaga sense dirigents. La dispersió del poder mitjançant l'esmicolament de l'Estat fa l'autonomia de la gent. Llavors és quan podem parlar de disminució del temps dedicat al quefer, distribuir-lo eliminant tasques superficials, i finalment convertint el treball en joc.

Per l'autonomia de la gent.